Yetişin Çocuklar - Prof. Dr. Selçuk Şirin 'in kitabını okumayan kaldı mı ?

Yetişin Çocuklar


Prof. Dr. Selçuk Şirin çocuk yetiştirmek le ilgili çok güzel bir kitap yazdı: "Yetişin Çocuklar" Aslında okuyalı epey zaman oldu. Ancak konuştuğum çoğu anne ve baba bu kitaptan habersiz olduğu için bu blog postu yazmak istedim. Çünkü kitap bir ebeveyn için gerekli olan tüm kilit noktaları öyle güzel ele alıyor ki ebeveynliğin tadını almak için tavsiyeleri uygulamak istiyorsunuz.

Selçuk Şirin'in Yetişin Çocuklar kitabı aslında tam bir ebeveyn rehberi. İçinde sadece teorik bilgiler bulunmuyor. Yani çocuklarınızın sağlıklı gelişimini destekleyebileceği pek çok pratik uygulama da bu kitapta bulunuyor. Bu bakımdan da çok değerli bir eser olduğunun altını çizmek gerek. Ayrıca Selçuk Şirin eğitim konusunda uzman bir akademisyen olmasının yanı sıra, Türkiye'deki günümüz ebeveynlerinin sorunlarını ihtiyaçlarını anlayabilen bir akademisyen. Her ne kadar Amerika'da yaşasa ve çalışsa da Türkiye ile hiç bağlarını koparmadığı ve Türkiye'de pek çok proje gerçekleştirdiği için atmosferi biliyor ve ona göre tavsiyeler verebiliyor.
Yetişin Çocuklar

Çocuk yetiştirmek hepinizin bildiği üzere zorlu bir süreç. Hele çocukları anlamak ve uygun bir şekilde yetiştirmek oldukça zorlayıcı. Pek çok anne babanın çıkmazda kaldığı zorlandığı noktalar oluyor. Yani biliyor aslında tableti çocuğa vermenin faydalı olmadığını ancak çocuk öyle bir duruma sokuyor ki anne babayı mecbur bırakıyor. İşte bu tür durumların farkında Selçuk Hoca ve yazdığı öneriler de buna göre şekilleniyor Yetişin Çocuklar kitabında.

Bu kitap Selçuk Hocanın 3. kitabı. Kitapta sadece belli bir yaş dönemine ait durumlardan bahsetmiyor ayrıca. Doğumdan ergenliğe kadar çocuğun yetişme evrelerine dair bilgiler sunuyor. Ayrıca ilk bölümde de bunun bilimsel olarak temellerini anlatıyor. Kısaca bu kitapta çocuklarımızı nasıl hem daha sağlıklı hem de başarılı bir birey olarak yetiştirebiliriz sorusunun cevaplarını veriyor.

Son olarak Selçuk Şirinin kendi satırlarıyla bir not bırakayım:


Yetişin Çocuklar
“Çocuk ile ebeveyn arasındaki ilişki senkronize danstaki uyuma benzer. Ebeveynler çocuğun mizacına, duygusal yapısına göre esnek ama tutarlı olmalıdırlar. Yani çocuğun gelişim aşamasına, değişen gereksinimlerine uygun olarak ebeveynler de kendi davranışlarını ve tutumlarını değiştirebilme esnekliğine sahip olmalı.”

Yorumlar