Okullar açıldı pek çok çocuk ödevlerle eve dönüyor. Kimi zaman severek kimi zaman oldukça sıkılarak ödevlerini yapmaya çalışıyor. Kimi evlerde aileler ödevleri çok titiz kontrol ederken kimi evlerde pek de ödevler umursanmıyor.
Ancak ben size şimdi ödev takibi konusunu anlatmayacağım. Bu kadar ödev varken çocuğunuzun ve çocuğunuzla yapmayı unutmamanız gereken konulardan bahsedeceğim.
Haydi başlayalım!
1. Doyasıya Oyun Oynamak
Çocuklarda serbest ve özyönetimli oyun sayesinde zihin gelişimi gerçekleşir. Çocuk gelişimi uzmanlarına göre artık eskisine göre daha az oyun fırsatı elde eden çocuklar için oyun oynamak daha önemli bir hale geldi.
2. Anne-babayla konuşmak
Okula yeni başlamış olanlar ya da ara sınıflardaki öğrencilere evde zorla ödev yaptırmaya çalışmak hiç bir zaman verimli olmaycaktır. Çocuklara zorla ödev yaptırmak yerine onlarla konuşmayı deneyin ve hem neden yapmadığını anlayın hem de neden yapması gerektiğini anlamasını sağlayacak sorularla sohbet edin.
3. Uyumak
Sabah erken okula gitmek gece boyu süren ödevler derken pek çok çocuk aslında yeterince uygulsunu alamıyor. Bununla birlikte gün içinde de uyuma şansları olmuyor. ancak uyku eksikliği çok önemli bir problem. Bu yüzden çocuklarınızın uyuma sürelerini kısaltmayın. Bunun da yanı sıra mümkünse okuldan sonra eve geldiklerinde 20dk-40dk civarında uyuyarak dinlenmeleri için onlara fırsatlar sunun. Böyle bir uyku hem öğrenmeyi kalıcılaştırmaya yardım eder, hem de çocuğunuz dinç kalır.
4. Ağaca Tırmanmak
Ağaca tırmanmak aslında riskli ve tehlikeli olabilir. Ancak çocuğunuzla beraber vakit geçirirken onu bu yönde teşvik edip siz de ona yardım edebilirsiniz. Böylece tehlikeyi ortadan kaldırarak çocuğunuzun risk alabilmesini, heyecanlı bir aktivite yapabilmesini, kendi başına başarma duygusunu hissetmesini sağlarsınız. Ancak tekrar edelim güvenliğini almayı unutmayın.
5. Toprakla oynamak
Toprak ve kille oynamak çocukların duyularını harekete geçirir ve onların duyusal gelişimini etkiler. Bu yüzden de toprak ve kil önemli bir oyun aracıdır. Ayrıca çocuklar biraz toprak ve suyla yaratıcılıklarını ortaya çıkarabilirler. Toprakla oynamak aynı zamanda onları doğaya yakınlaştırır.
6. Müzik enstrümanlarıyla ilgililenmek
Müziğin çocuk gelişimi üzerindeki etkisi yadsınamazdır. Bununla birlikte matematikle olan benzerlikleri çocuklarda ritim gibi tekrar eden şeyleri algılamalarını kolaylaştırır. Eğer çocuğunuz yatkınsa profesyönel bir müzik aletine yönlendirmeniz onlara faydalı olur. ama eğer bu şekilde olmasa da farklı şekillerde müzikle ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Bir tenekeden kendi müzik aletini yapması ve çalılması bile büyük fark yaratacaktır.
7. Taklit oyunları oynamak
Taklit etme en basit şekilde insanların öğrenme süreçlerinden biridir aslında. Yani insalar taklit ederek öğrenir. Bununla birlikte taklit empati gibi değişik duyguları da harekete geçirir ve çocuğunuzun farklı şeyleri basit olarak deneyimlemesi ve ikir sahibi olması için pratik bir yöntem olarak ortaya çıkar.
8.Kendi odasını temizlemek
Çocukların kendi alanlanlarını ve eşyalarının sorumluluklarını almayı öğrenmesi, özbakımlarına odalarını da dahil edebilmeleri önemlidir. Bu onlarda sorumluluk duygusunu ve ailedeki işlere katılımını sağlar. Gelecekteki başarısının göstergesi olarak ele alınabilecek bir davranıştır. Tabi ki çocuğunuz çamaşır suyuyla odasının yerlerini silmemeli, bu onun için riskli. Ancak odasındaki dağınıklıkları toplama, yatağını düzeltme, kirlilerini kirli sepetine götürme, çamaşırlarını katlama gibi yaşına uygun sorumlulukları kız ya da erkek çocuk fark etmeksizin yerine getirmesi gelişimi için çok önemlidir.
Yorumlar
Yorum Gönder