Kar Neden Beyaz?


Kar neden beyaz?

Kar neden beyaz? 

Kış geldi çattı, kar yağdı her yer bembeyaz oldu...

- Bembeyaz? Her yer neden beyaz oluyor kar yağınca?

- Hımm... Çünkü kar beyaz!

- Evet ama kar neden beyaz?

Geçtiğimiz günlerde evde bu muhabbet oldu bizimkiyle... Eh çocuk tabi soru sormak en doğal hakkı. Ama her ebeveyn her cevaba sahip değil ne yazık ki. Ama bilmiyorum diye geçiştirecek değildim. Dedim "Gel beraber araştıralım kar neden beyaz ben de bilmiyorum."



Bu minik sorumuz üzerine düşündük ve biraz da araştırma yaptık. Ben de sizlerle paylaşmak istedim.

Kar hakkında fikir yürüttük 

Araştırmamıza başlamadan önce kar hakkında biraz konuştuk önce. Kar neydi? Kar aslında su değil miydi? Eridiği zaman şeffaf olan su. Bulutların soğuk havayla karşılaşınca içindeki su buharının kristale dönüşmesiyle ortaya çıkıyordu kar. Bu kristaller bir araya gelip yağınca yere, tabi her yer bembeyaz kar örtüsüyle kaplanmış oluyordu.

Kar tanesi nasıl görünür?

Aslında kar taneleri, su kristalleridir. Çoğu zamanda şeffaf görünürler. Kalınlıklarının arttıkları kısımlarda daha beyaz görünürler. E peki madem öyle, kar neden şeffaf ve kristal gibi görünmüyorda patlamış mısır gibi beyaz görünüyor?

Aslında kar taneleri tek bir kar kristali olarak düşmez, birbirine yapışmış pek çok kristalden oluşurlar. Bu kristal topluluğu bir araya geldikçe rengi beyaz gibi görünür. Bunu başka bir örnekle de aslında aynı şekilde görebilirsiniz. Cam parçası şeffatır, ama cam parçalarından oluşan bir yığın yaptığınız da bunun beyaz göründüğünü fark edebilirsiniz.

Daha ilginç bir şeyden bahsedeyim. Karın her zaman beyaz olmadığını söylesem ne düşünürsünüz? Emin olamadınız sanırım. Mesela şu aşağıdaki resime bir bakın. Kar ne renk? Turuncu gibi görünmüyor mu? Aslında burada kar turuncu görünüyor. Çünkü tam gün batımında çekilmiş bir fotoğraf ve gökyüzünün rengine göre karın rengi değişiyor. Yani aslında küçük binlerce kristalden oluşan kar etraftaki rengi ve ışığı yansıtıyor. 



Şimdi bu düşünceler ve bilgiler ışığında tekrar sorumuza gelelim.

Kar neden beyaz?

Güneş sarı değil mi?

Genel olarak resim çizerken ya da bir yerlerde sarı güneş resimlerine denk geliriz. Yani çoğunlukla güneşin sarı olduğunu düşünürüz. Ama gerçek pek de böyle değildir.



Güneş aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi aslında daha çok beyazdır. Hemen hemen tüm renkleri içerir.

Kar kristallerinin kimi kalın olan köşeleri ışığı farklı yollarda yansıtır. Yani çevredeki renk neyse onu yansıtır. Genel olarak Güneş beyaz olduğu için kristaller beyaz rengi yansıtır. Böylece kar beyaz görünür. Aynı bir yığın camda olduğu gibi. 

Ya da gün batımında turuncu ışık varken kar da turuncu görünür. 

İleri okumalar için : 

Yorumlar