Mars'a inmek için hazır mıyız?



Bu hafta pek çok kötü haberle başladı. Hepimiz bu konu da oldukça üzgünüz. Bu sebeple biraz daha iç aydınlatan bir konuda yazacağım.

Bu gece Türkiye saatiyle 22:47'de NASA'nın mayıs ayında gönderdiği uzay aracı Mars'a inecek! Bu büyük bir haber. Ama daha da büyük olan haber, bu iniş sürecini canlı olarak takip edebileceğiz




Mars InSight isimli araç öncekilerden daha farklı bir yapıya sahip. Hareketli değil. Sabir bir araç. Bunun yanı sıra, Mars'ın yer kabuğundan bilgi toplayabilmesi ve Mars'taki depremleri takip edebilmesi için pek çok araştırma cihazının yanı sıra bir sismograf bulunduruyor. İlk kez Dünya'dan başka bir kayaç gezegenin iç yapısı araştırılıyor. Çünkü daha önce bu şekilde eriştiğimiz bir gezegen yok. 



Peki bu araştırmaları yaparken InSight'ın inişini nasıl canlı takip edeceğiz? 


NASA bunun için özel bir uydu tasarladı ve bunu Mars'a yolladı. Aynı Dünya'da olduğu gibi Mars'ın yörüngesinde de bir uydu bulunuyor. Bu uyduya MARCO ismi verildi. Çok küçük (neredeyse bir laptop boyutuna yakın.) olan bu uydu hem Mars'ta ki atmosfer hareketlerini takip ediyor hem de Mars'a inecek InSight aracını takip ediyor. Bu da InSight'ın inişini Dünya'dan canlı olarak takip edebilmemize yarıyor. 


NASA bu süreci CANLI yayınlayacak! 


MARCO'nun yardımıyla NASA bu süreci hem cnalı takip edecek hem de tüm Dünya'yla canlı olarak paylaşacak. NASA'nın Youtube kanalı ve Live TV'sinde yayınlanacak olan bu süreci internetten kolayca takip edebilirsiniz. 

Canlı yayın linklerine ve daha fazla Türkçe bilgiye buraya tıklayarak erişebilirsiniz. 


Kaynaklar :



Yorumlar