Herkesin dilinde peki bu Evrim Nedir?

evrim

Evrim konusunu sürekli bir yerlerden duyduğunuza eminim. Bir kısmımız şöyle böyle fikir sahibiyken bir kısmımız ise konuya oldukça yabancıyız. Bir kısmımız ise evrimi tartışmalı bulmakta. Ancak gördüğüm kadarıyla evrim hakkında düzgün pek fazla kaynak yok. Ya böyle evrimi fanatikleştirerek anlatan siteler var ya da konuyu bağlamından uzaklaştırıp anlatan Adnan Hocacılar var.

Böyle olunca konu hakkında hep bir kafa karışıklığına sahiptim.

darwin evrim
Derken geçen gün bir yazıya denk geldim. Oldukça sadece basit bir dille evrim nedir ne değildir anlatmış. Hem tarihinden bahsetmiş, hem de kafa karıştıran terimlerin hepsini açıklamış tane tane. basit örneklerle de desteklemiş. Mutasyon nedir adaptasyon nedir, birlikte evrim nedir hepsinin cevabı var.

Bu makale benim aklımdaki pek çok soru işaretini giderdi ve netleştirdi. Önyargılı baktığım konular vardı. Onları ise aşmamı sağladı. Mesela en çok konuşulan şeylerden biri insan maymundan mı geldi sorusudur. Ama halbuki alakası bile yokmuş. İnsanlar başka bir şey maymunlar başka canlılar doğal olarak.

Bir diğer soru evrime inanılır mı oluyor mesela. Halbuki inanmak dediğimiz şey bir şeyi sorgulamadan kabul ettiğimiz şeydir. Mesela Allah'a inanırız, hakkında soru sormayız. Ancak evrim bir bilimsel teoridi. Hakkında doğal olarak ve herkes gibi soru sorarız. Yani evrime inanmak ya da inanmamak diye bir şey olmaz. Evrimle ilgili araştırmalar yapan bir çok bilim insanı var. Hem de bir çok İslam alimi de var. Bunları da başka bir yazımda ele alayım. Yani bir çok bilim insanı bir dünya araştırma yapmış ve nihayetinde ortaya bu evrim teorisini bütünüyle koymuşlar. Belli ki doğada evrim işliyor. Aynı yerçekimi gibi. Nasılını ne kadarını da daha araştırıp öğreniyor insanlık.



Bir yerde okumuştum mesela, evcilleştirdiğimiz tüm hayvanlar evrim teorisinin işleyişine göre ortaya çıkmış. Bol süt veren koyunlar, eti güzel danalar ya da verimli buğday tipleri hep zamanında en iyileri çiftleştirerek ortaya çıkmış. Yani biz insan eliyle yapmışız. Doğada da bu işleyiş doğanın düzeniyle oluyor işte.

Yazıda en sevdiğim bir iki kısmı burada paylaşacağım. Ama size de mutlaka tavsiye ederim gidip okumanızı.

Evrim hakkında doğru bilinen yanlışlar

Evrim gözlenebilir bir şey değil…
Evrimin en gözle görülebilir kanıtları fosillerdir. Bunun dışında çevre şartlarının değişmesiyle beraber mikro evrim sürekli olarak devam etmektedir. Lenski deneyi ile de laboratuvarlarda E.coli’lerin evrimi gözlenmiştir.

Evrim teorisi inanılacak bir şey midir?
Evrim teorisi karşıtları çoğunlukla evrimin kanıtlanmadığını ve kanıtlayacak bir şey olmadığını söyler. Aslında bu çok yanlıştır. Çünkü evrimin var olduğunu kanıtlayacak birçok şey vardır. Fosiller ve moleküler araştırmalar bilimsel olarak en büyük kanıtlardır. İnansanız da inanmasın da evrim bir gerçektir, inanılacak bir şey değildir.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz: https://www.bilimma.com/evrim-nedir/



Yorumlar